Fiber optik veya optik fiber adı verilen kablo cinsi camdan ya da plastikte imal edilen ışık sinyalinin gönderildiği kablolara verilen isimdir. Bu kabloların çekirdek kısmı ve çekirdeklerin üzerlerine istenilen renkte akrilik kaplamalar yapılır. Güçlendirilmiş koruyucu bir dış kılıfla kullanılan kablo çeşididir.
Özellikle veri göndermek için kullanılan Fiber optik kablolar bu işlemi elektrik sinyalleri yerine ışık sinyalleri ile yaparlar. Çok geniş bir kullanım alanı olan fiber optik kablolar veri iletimi başta olmak üzere ses, video iletiminde de kullanılır. Ticari işletmeler tarafından kullanılabilindiği gibi ordu, hükümet ya da farklı endüstri kollarında da sıklıkla kullanılır.
Fiber optik kablolar ne amaçla veya nerede kullanılırsa kullanılsın özel kutular içerisinde sonlandırılmaları gerekir. Bu işlemede fiber sonlandırma adı verilmektedir. Bu tarz kutular kabinet ve duvar tipi olarak iki çeşittir.
Hangi projede kullanılırsa kullanılsın tüm fiber kablolar sonlandırma kutularına getirilir. Aktif cihazlara ise fiber patch denilen kablolar vasıtası ile erişim sağlarlar. Fiber kablo ile pacth kabloyu da birleştirmek için ara eleman olarak Coupler adı verilen adaptörler kullanılır.
Cihan Teknoloji olarak yüz tanıma sistemlerinden hd kamera sistemlerine, ip kamera sistem kurulumlarından kapı detektörlerine kadar çok geniş kapsamda hizmetler vermekteyiz. Firmamız tüm hizmetlerinde en iyi kalitede alt yapı elemanları ile çalışmaktadır. İşimizi en iyi yapma isteğimiz her zaman kendimizi ileri götüren itici güçtür.
Fiber Sonlandırma Nasıl Yapılır
Fiber kablolar neredeyse insan saçı teli kadar ince cam tellerden oluşur. İçerisinde çok ince bir çekirdek lif bulunur. Bu lif ışığın iletilmesi için gerekli ana parçadır. Bu parça ışığın çok uzak mesafelere kadar gitmesini sağlar.
Multimode fiber optik kabloların en içindeki cam çekirdek lif 50 – 70 mikrondur. Mode fiber optik kablolardaki cam çekirdek lif ise diğerine göre daha bile küçüktür. Bu kablolarda lifin çapı 3 ile 10 mikron arasındadır. Bu sebeple de fiber kabloların bir yerde toplanması yani fiber sonlandırma bu sebeple önemli ve dikkatli bir süreç gerektirir.
Sonlandırma için gerekli olan malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Fusion Splicer yani Sonlandırma Cihazı,
- Test Cihazı,
- Cleaver yani Fiber Optik Kesici,
- Stripper yani Fiber Optik Core Sıyırıcı,
- Fiber Optik Kablo Soyucu, şeklindedir.
Sonlandırma işleminde ilk aşama fiber kabloların çekilmesidir. Bu kısımda çekilen fiber kablonun kaç core olduğu önemlidir. Core, 1 tel fiber hattı için kullanılmaktadır. Mesela telefon hattı için 1 core yeterlidir. Ancak eğer internet hattı için fiber kablo çekiliyor ise 2 core olmalıdır. Amaca göre 2 – 4 – 6 – 8 veya daha fazla core seçenekleri de kullanılabilinir.
Fiber kablolar çekildikten sonra sonlandırma ile işlem tamamlanır. Sonlandırma işleminde Füzyon denilen cihaz kullanılmaktadır. Yüksek teknolojili bu cihaz ile iki fiber ucun birbirleri arasında entegresi yapılır.
Gelen kaç uç varsa füzyon cihazı ile entegre edilir ve sonlandırmada kullanılacak olan kutuya alınır. Fiber kabloların özelliği gereği sonlandırma işlemi özel kurutlarda olmalıdır. Bu kablolar azla yalnız başlarına kullanılmazlar.
Fiber sonlandırma tamamlandıktan sonra kutudan çıkan kablo ya bir converter cihazına ya da dönüştürücü switche gönderilir. Kullanım amacına bağlı olarak bu cihazlar değişebilir.
Fiber Sonlandırma Tipleri Nelerdir
Sonlandırma işlemi iki ayrı şekilde yapılır. Şöyle ki;
- Epoxy (Mekanik) Sonlandırma,
- Fusion Splice Sonlandırma, şeklindedir.
Her iki yönteminde kendine göre artıları ve eksileri bulunmaktadır. mesela Fusion Splice, Epoxy yöntemine göre daha hızlı, kayıpların daha düşük olduğu, uzun ömürlü yanı sıra daha profesyonel bir yöntem olarak kabul edilir. Ancak diğer yandan Epoxy sonlandırma yönteminin diğer yönteme göre artısı da yüksek voltajlı elektrik arkına ihtiyaç duymaması yanında fiber kablonun da özünde bozulma yaşanmamasıdır.
Epoxy (mekanik) Sonlandırma: Bu yöntemde en iyi hizalamayı sağlamak ve fiber kablonun uçlarını sürekli şekilde aynı hizada tutmak için mekanik araçlar kullanılmaktadır. En yaygın kullanılan mekaniksel ekler, farklı şekilde hizalandırma tekniğine bağlı olarak ikiye ayrılır. Bunlar kılcal boru ve oluk temelli olan cihazlardır.
Tüm fiber uçların içerisinde sokulduğu ve temeli olarak kapatıldığı hassas kılcal boruların kullanıldığı yöntem en yaygın olandır. Bu kılcal borular seramik ya da camdan yapılır. Ancak bu boruların delikleri son derece düzgün olması gerekir. Ayrıca bu borular fiberin çapından çok az şekilde büyük olmalıdır.
Fusion Splice Sonlandırma: Bu tür fiber sonlandırma işleminde iki fiber kablonun sürekli şekilde bağlanmasında füzyon etki denilen bir teknik kullanılır. Bu yöntemde kullanılan iki kablonun ucu, erime noktasına gelecek kadar ısıtılır. Uygun basıncın uygulanması ile birbirlerine lehimlenir. Böylece iletişimin sürekliliği sorun çıkartmayacak şekilde sağlanmış olur.
Uygulamada en yaygın şekilde kullanılan ısıtma yöntemi elektrik arkıdır. Ancak mikro alev cihazı ya da karbondioksit lazer de bu işlem için efektif şekilde kullanılır.
Fiber Optik Kabloların Kullanıldığı Alanlar
Fiber optik kablolar veri, ses ve video iletiminde sıklıkla kullanılır. Çok geniş sektörlerde kullanılan bu kabloların kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Veri iletimi gereken projelerde,
- Kapalı devre TV sistemlerinde,
- LAN & WAN ve Multimedya uygulamalarında,
- Santraller arasındaki bağlantılarda,
- Tıp ile ilgili cihazlarda,
- Reklam panosunda,
- Radyoaktif ışınların iletişimi bozduğu alanlarda,
- Nükleer enerji santrallerinde,
- Aktif ağ cihazlarının yüksek hızda birbirine bağlanması gereken yerlerde,
- Birbirinden uzak cihazların birbirine bağlanması gereken alanlarda sıklıkla kullanılır.
Firmamız, yaşamınızı kolaylaştırmak için sunduğu hizmetlerinde en yüksek kalitede ekipman ve malzemeler ile işlem yapmaktadır. Uzman personelimiz ihtiyacınızı tam olarak belirleyerek en uygun maliyetler ile projelerinizi tamamlamaktadır.