Güvenlik Önlemleri
GÜVENLİK SİSTEMLERİ
Kişisel güvenlik bireysel bir sorumluluktur. Bireyin sağduyusuna kullanmasına ve tedbirli olması güvenlik konusunda karşılaşacağı riskleri azaltır. Birey, kişisel güvenliğinin sağlamasında en önemli rolü oynar. Kişi, güvenlik ile ilgili bilgileri, kendi işyeri ve evinin bulunduğu koşullar ve yeteneklerine göre uyarlamalı ve bunları bireysel güvenlik planlamalarında kullanılmalıdır.
Birey, güvenliği tehdit edebilecek bir olay yaşamadan önce, tehlikeye yol açabilecek durumları ortadan kaldıracak önlemleri almaya çalışılmalıdır. Alınacak önlemlerin en değerli ve öncelikli olanı KAMERA SİSTEMİ olacaktır.
Bu belgede yer alan bilgiler, bireyin kendi güvenliği sağlaması için gereken temel konular/bilgiler sunulmaktadır.
Kişisel güvenliğin sağlanması için dikkat edilmesi gereken temel konular
. Çevrenizdeki detaylara dikkat edin. Kişiler, nesneler veya olaylar herhangi bir tehlikenin habercisi olabilirler.
. Yaşadığımız semt/mahalle/sokak hakkında bilgi sahibi olun. ( En yakın karakol, market, restoran, işyeri ve bu mekanların çalışma saatleri vb.)
. Evinizin, işyerinizin ve ikisi arasındaki güzergahın gözetlenmesi ilişkin belirtilere karşı dikkatli olun . Genellikle güvenliği tehdit eden ciddi olaylar bu mekanların gözetlenmesi safhasından sonra gerçekleşir.
. Olayların çoğunluğu işe gidiş ve geliş süreçlerine gerçekleşir. Bu nedenle çalıştığınız yere giderken alternatif güzergahlar ve saatler belirleyin.
. Düzenli yaptığınız aktivitelerin saatlerini değiştirin. Çocukların okuldan alınması gibi kaçınılmaz rutin programlara karşı daha dikkatli olun.
. Tehlikede olduğunuzu hissettiğinizde, bağırarak veya araçtaysanız korna çalarak dikkat çekmeye çalışın.
. İş yerinizde güvenlik tedbirlerinin alındığından emin olun; varsa telsiz ve haberleşme sisteminin nasıl çalıştığını ya da acil durum talimatlarını öğrenin. Güvenlik Kamera Fiyatı artık eskisi gibi yüksek ücretli yada altından kalkamayacağımız maddi boyutlarda değiller. Uzman bir ekip yada firmadan İP KAMERA SİSTEMİ için profesyonel bir yardım ve kurulum hizmeti alabilirsiniz.
. Yurtdışı seyahatlerinde, yardıma ihtiyacınız olduğunda, Bulunduğunuz ülkenin dilinde kendinizi/ yardım istediğinizi ifade edebilecek birkaç kelime, cümle öğrenin. Tehlikeli bir durumla karşılaştığınız takdirde neler yapabileceğinizi önceden planlayın.
. Herhangi bir tehlike ya da saldırı anında istenilenleri yapmak, yardım için seslenmek veya kaçmak, karşı koymak gibi alternatifleriniz olduğunu bilmelisiniz.
. İzinli/izinsiz düzenlenen kalabalık toplulukların bulunduğu, tehlikeye açık miting vb. gösterilere katılmak ya da düzenlendiği mekanda bulunmamaya özen göstermelisiniz.
. Para, anahtar ve diğer kıymetli eşyaları potansiyel hırsızların dikkatini çekecek şeklinde taşımamalıyız
. Sizi takip eden/gözetleyen bir kişinin hareketlerinizi ve ya yolunuzu kolayca tahmin edebileceği güzergahları kullanmamaya dikkat ediniz .
Kişisel Güvenlik İçin Genel Tedbirler
Bireyler, yaşamlarını sürdürdükleri her alanda; işte sokakta, seyahatte kişisel güvenliklerini tehdit edebilecek olaylara karşı bazı temel tedbirleri bilmelidirler. Bu tedbirler, kişinin yaşamın sürekli tedirginlik ve şüphe içerisinde geçirmesine yol açacak boyutlarında uygulanmamalıdır. Önemli olan, kişinin, gerekli gördüğü durumlarda bu tedbirleri alarak yaşamını huzur ve güven ortamında idame ettirebilmesini sağlamaktır.
. İşyerinden hırsızlık olaylarına karşı alınacak tedbirler
. İşyerinizin pençelerine mutlak demir korkuluk yaptırınız.
. İşyerinizi kapatırken kapıyı mutlaka kilitleyiniz.
. İşyerinizin kepenk kilitlerinin sert bir cisimle kırabileceğini ve duvarların delinebileceği ihtimaline karşı tedbirler alınız.
. Büyük iş merkezlerinde veya hanlarda işyeriniz varsa, hırsızların içeride kalıp gece hırsızlık yapabileceklerinden dolayı saklanabilecekleri yerleri bekçi veya özel güvenlik görevlilerine kontrol ettiriniz.eğer imkanınız varsa bir firmadan HIRSIZ ALARM SİSTEMİ kurdurabilir. Bir haber alma merkezine üye olabilirsiniz.
. İşyerinizden çok kısa süreli ayrıldığınızda bile kapınızı mutlaka kilitleyin veya içeri bir yakınınızı bırakın.
. İşyerinize çatı katlarından girebileceğinden çatı katlarındaki kapı ve pencereleri sürekli kilitli tutunuz..
. İşe alacağınız şahısların geçmişini önceden araştırınız.
. Günümüzde hırsızlar birçok çelik para kasasını rahatlıkla açabilmektedir. Bu yüzden çalışma saatleri dışında çelik para kasalarında para ve ziynet eşyası bulundurmayınız.
. Tanımadığınız kişilerden faturasız mal almayınız.
. İşyerinizin etrafındaki şahısların yüzlerini ve araçların plakalarını net görüntüleyebilen bir kamera sistemini taktırmanın yanında özellikle GPS modülü olan alarm sistemleri ile işyerinizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.
. İşyerinizin hırsızlığa karşı güvenlik sigortası yaptırınız.
Evden hırsızlık olaylarına karşı alınacak tedbirler
. Oturduğunuz eve yeni taşındıysanız kapı kilitlerini değiştiriniz.
. Mümkünse evinizin giriş kapısına çift emniyetli kilit sistemini yaptırınız.
. Bahçe ve balkon kapılarını kilitli bulundurun.
. Hırsızlar eve girdiklerinde ilk önce yatak odalarını karıştırırlar. Kıymetli eşyalarınızı evin daha değişik yerlerinde saklayınız.
. Evde çok kıymetli mücevherat ve büyük miktarda para bulundurmayın varsa bunları kasaya koyun.
. Kısa süreli de olsa evden ayrıldığınız zaman evdeki bir odanın ışığını açık bırakın.
Kapı anahtarınızı paspas altı, ayakkabı içi, elektrik, su saati yanı vb. yerlere saklamayın.
. Evden uzun süreli ayrıldığınızda güvenilir bir komşunuza anahtarı bırakıp evi kontrol etmesini isteyin, size ulaşması için adres ve telefon bırakın. Komşunuzdan gazete mektup ve faturalarınızı almasını isteyin.
. Yatmadan önce kapı ve pencerelerin kapalı olup olmadığını kontrol edin.
. Apartman giriş kapınızı ziline basıldığında zili çalan kişiyi tanımıyorsanız kapı otomatiğine basmayınız.
. Kapı zili çaldığında mercek deliğinden bakınız. Tanımadığınız bir kişi veya şüpheli durum varsa kapıyı açmadan eşkalini alarak polise bildiriniz
. Seyyar satıcı, pazarlamacı, dilenci, falcı, bohçacı, temizlikçi, tamirci veya çeşitli bahanelere evinize girmek isteyenleri evinize almayınız.
. Hırsızlar gündüzleri genelde kapıları sert bir cisimler kırarak evlere girerler. Kapı kırılma gürültüsü duyduğumuzda komşularınızın kapılarını kontrol ediniz.
. Zemin kat birinci katta oturuyorsanız özellikle yaz aylarında pençe ve balkon kapılarını açık bırakmayınız. Eğer açık bırakmak zorundaysanız para, altın, cep telefonu gibi kıymetli eşyalarınızı evinizin gelişigüzel yerlerine bırakmayınız.
. Zemin kat, birinci kat veya hırsızın girebileceği yükseklikteki pencere ve balkon kapıları tornavida gibi aletlerle açabileceğinden buralara demir parmaklık yaptırınız.
. Evinizin civarında şüpheli kişi gördüğünüzde polise haber verin.
. Kapınızın ziline adı ve soyadı yerine sadece baş harflerini yada sadece soyadınızı yazınız..